Thursday, March 18, 2010

aku,darah dan pengsan..

Salam semua..!!!!hehehe
Lama betul x update blog ni…
maklumla di saat saat akhir semester ni kerja memang belambak lambak..fuhh..tapi dun worry because

I AM NOT A STRESS VICTIM!!! (poyo jerr:P)

Actually alkisahnya aku, darah dan pengsan ni bermula dari saya yang teringin nak buat MEDICAL CHECK UP sebab dah
Lama tak buat since 5 years ago..(rasanya..:))

Mula mula pegawai perubatan tu check la indeks berat dengan tinggi saya..(BMI la tu..)

Lepas tu dia check tekanan darah n dia ambil sampel darah..haaaa..part ni la yang buat saya pengsan..huhu

Sebenarnya saya dah cakap awal2 yang saya ni x boleh tengok darah(MABUK DARAH..) sebab ada pengalaman pitam waktu dekat hospital Taiping(waktu PLKN, khidmat masyarakat)

tapi…nak cuba jugak sebab nak tahu maybe saya dah ok sekarang and boleh tengok darah..:P (semangat lebih)

Lastly..when I try to look at my fingers..(at that time dah kena cucuk dengan pen tajam sampai keluar darah)

-
-
-
..sejuk..
pucat..
Pening.
.pitam ..
sikit lagi nak pengsan..
bla3…huhu

Tapi nak berterima kaseh la pada kawan kawan(yatie n the gang!!hehe) yang sudi kipas saya, picit saya, bagi air masak n so on n so forth..hehe memang terbaik lah sahabat sahabat saya ni!!(cik moon,cik lynn,cik lynn am,cik yanie):P
After 20 minutes having a rest..

I AM TOTALLY FINE..:-)

Ni health report saya..sihat walafiat..Alhamdulillah..hehe





Saja bagi x clear sangat nanti korang nampak semua..hehe
But the most memorable time is..
I become a translator to a somalian who want to check up his health but
the health officer did not fluent in English..so saya pun apa lagi hentam je la cakap
apa yang saya reti..hehehe
but I don’t know in English what is “PERKUMUHAN” and “ANGIN DLM PERUT”!!
part tu la paling lawak sekali sebab saya susah betul nak terangkan pada orang Somalia tu
yang system perkumuhan dia ok dan dia ada angin dalam perut..
kalau korang tengok macam mana saya terangkan bab tu..
memang boleh gelak dengan sepenuh jiwa..!!!!hahaha







translator x bertauliah..hehe
tapi best jugak..:)










sempat jugak pergi beli ubat ubatan kat situ..hikhik..



tapi sampai sekarang boleh ingat lagi betapa peritnya rasa nak pitam dan pengsan tadi..

kena kuatkan mental pasni..chaiyok!gambate!!!

that is why I don’t choose to work in medical field..huhu

I don’t like the medicine..i don’t like hospital smell!!benci..hehe

Nak download cerita SIONG tv3..sebab cerita tu hero jadi Dracula makan darah..hehee
(sebenarnya hero dia tu cute sangat..lalala~~~)

I want to take some rest now..
Huhuhu~~~~~

2 comments:

cucu nenek said...

Anda mengalami mabuk darah, Cara atasi

KAEDAH 1:
1. Segeralah duduk bila anda tiba-tiba rasa pening lepas tengok darah.Kemudian, "bongkok"kan badan anda ke depan sehinggalah kepala terletak di antara kedua lutut. Kekalkan dalam posisi begitu dalam masa 10 hingga 15 saat. Ataupun sehingga rasa pening anda tu hilang.

ataupun anda boleh mencuba dengan...

KAEDAH 2:

Jika anda mengalami luka dan berasa nak pitam bila tengok darah sendiri, sapukan luka atau darah tersebut dengan kain berwarna merah. Rasa pitam tu akan hilang secara beransur-ansur.

Begitulah 2 kaedah yang boleh anda praktikkan untuk hilangkan mabuk darah pada bila-bila masa saje. :)

YAtiE HayAti said...

hehee...terima kasih nenek..memang bagus tips tu..actually tips yg first dah pernah try n ok cba lmbt tndkbls sket..yg kedua tu blm try lg sbb dah pitam x nmpk dah wrna apa pon..hehe:) thanxz for ur tips...