Saturday, March 6, 2010

NAK KENAL ORANG PEMALAS??



Hehehe…

Dengar je perkataan “malas” akan membuatkan kita bertambah tambah malas..belum lagi kenal simptom2 orang yang PEMALAS nih..hehe(kot kot la kena batang hidung sendiri..hahaha)

Malas berpunca dari kita terlalu selesa dengan keadaan semasa kita (ZON SELESA/COMFORT ZONE). Untuk keluar dari zon selesa kita, kita akan rasa berat dan susah. Ini adalah normal bagi semua orang- setiap kali kita nak keluar dari zon selesa kita, secara psychology akan menarikkan kita kembali ke zon selesa-(IRFAN KHAIRI-jutawan internet cakap..)

Semua orang yang berjaya di dunia ini macam TanSri syed AL BUkhary, Bill Gates, Warren Buffett dan yg sewaktu denganya x pernah ada sifat malas dalam hidup diorang nih..(macam saya pernah interview je..hehe)

Macam macam malas ada..malas makan(ada ke orang macam ni??)..malas belajar..malas kerja..malas mandi(ha..ni ramai tergolong..hehe) malas sembahyang(nak kena sebat ni..huhu)..dan macam macam lagi kemalasan yang korang sendiri cipta..AAAAAhhhh..malas nak cakap panjang panjang..korang baca la sendiri..hehe~~~~

ORANG YANG TAHU PAKAI, TAHU LONGGOK TAPI TAK TAHU BASUH SENDIRI..

Kategori orang bujang la ni..siapa lagi..hehe..korang tahu pakai baju nak yang BRANDED pulak tu..tapi..

Hari hari lepas pakai longgok dalam besen ke baldi ke n bila hujung minggu korang pun tersangatlah malas nak basuh sendiri..(kalau ada mesin memang la best..hehe)
Lepas tu apa lagi..hantar kedai dobi la jawabnya..(bagi yg berduit..huhu)..kalau tak pun suruh awek korang basuh..(me??NEVER!!jgn harap..hehe)

ORANG YANG ADA DI RUMAH,TAHU KENA KEMAS RUMAH TAPI TAK TAHU NAK BERSIHKAN RUMAH..

Yang ni khas utk yang bergelar isteri..(ad eke bini orang baca blog saya..except my sister..haha)..orang bujang pun termasuk jugak dalam golongan ni..hehe korang bukan x rajin tapi saja je konon konon tak nak pegang benda kotor la habuk la tak nak kuku patah la nanti gatal la n bla3..

sanggup upah orang gaji or kawan kawan tolong bersihkan..(memang tahap gaban punya malas ni..)

ORANG YANG ADA RUANG DAPUR LUAS TAPI TAK TAHU MEMASAK ATAU TAK NAK MEMASAK..

Hahaha..memang sesuai dengan gadis gadis atau cewek cewek(gir in Indonesian language..hehe)..

Tambah tambah utk orang yang baru kahwin..waktu kenduri dapat banyak set pinggan mangkuk cawan dulang dapur gas bla3..tapi lepas tu buat perhiasan kat dapur je..ish3..:P

Bila bab makan sanggup pergi fast food restaurant, gerai makan or mana mana yang boleh makan..

sekali sekala takpe tapi kalau selalu nak kata apa?pemalas la tu jawabnya..hehe
tapi kalau student no komen la..sebab golongan ini adalah golongan yang sibuk dengan aktiviti campus, study, assignment, discussion, project..bla3..(tgk movie,main game,melayari laman sesawang termasuk dalam kesibukan jugak..hehe) sooo..kalau malas masak tu normal la..hehe

except orang yang ada boyfriend n nak impress kan si dia tu kenalah rajin rajin masak..hahaha(me??NEVER!!jgn harap!!..)

dan yang terakhir ni paling penting..

ORANG YANG TAHU ILMU TU PENTING DAN WAJIB DIPELAJARI TAPI TAK NAK AMBIL KESEMPATAN YANG ADA..

Korang dah tahu ilmu itu pelita hidup..kalau tak ada ilmu di dada hidup gelap gelita..(cewah..:P) tapi korang malas jugak nak belajar..asyik nak rileks je..asyik nak buang masa je..asyik nak lepak je..

nak hidup senang memang senang tapi tengok lah jalan mana yang kita ambil..jalan yang benar atau jalan yang salah..(serius pulak si penulis ni..hehe)

rasanya ada banyak lagi ni..tapi ini je yang sempat saya tulis utk tatapan semua yang membaca..

aduish..dah pukul 1.30 pagi rupanya..dah ngantuk la pulak dah..patutla otak jam nak tulis pe lagi..

nasib dah siap buat satu kerja..hehe tengah layan lagu NOBODY..by WONDERGIRLS..hahaha(sambil berfikir adakah saya ni wonder girls..hehe..jangan power puff girls sudah..hehe)

P/S: blog ni sesuai dibaca oleh orang yang tidak skema..tidak serius sangat dan sesuai utk golongan yang nak release tension study,kerja..sebab saya tak tulis topic topic yang berat utk bacaan korang semua..hehehehe he

bubuy~~~~

assalamualaikum..

to be continued..

4 comments:

luna_e said...

malas nak bace...rasenye....kemalasan yang diceritakan ditujukan kepada tuan penulis tersebut
sekian
terima kasih

YAtiE HayAti said...

hahahak...
pa nih kata orang plak..
penulis ni rajin tulis..

Kariberapi said...

rse mcm prnh bce je komik 2.. tp di mane ye....

YAtiE HayAti said...

komik pe encik kari?org amek kt tenet la gmba tuh..